« Superhelden tekenen | Blog | Dick Rink - illustrat… »

Gratis boek: Leren tekenen met gevoel - John Baselmans

Leren tekenen met gevoelJohn Baselmans is dit boek gaan schrijven omdat hij meent dat iedereen kan tekenen, schilderen of welke kunstvorm dan ook kan beoefenen. Hij wil in dit boek het tekenen uitlichten omdat, dat het eerste is wat je als kind onderneemt. Ik kan niet tekenen want…… en dan komt er een waslijst van excuses. Maar het is niet alleen maar bang zijn. Bang ook voor dat grote witte vlak wat gevuld behoord te worden. Bang dat anderen het ‘niet mooi’ gaan vinden!

Het is een gratis boek met voorbeelden, opdrachten, lessen en tips. Het is een boek dat inspireert. John: " Wij hebben allemaal de gave om te tekenen of welke tak van de kunst maar ook uit te oefenen. "

 
Voelen, zien en tekenen 

John is in Aalst, Nederland geboren en woont op Curaçao. Beide ouders waren artistiek aangelegd. John begon op zijn 3de  zoals ieder ander kind te tekenen, namelijk zonder schroom. Rond zijn 15de heeft zijn vader hem op een slimme manier aan het tekenen gekregen. Pa begon met een tekening van zijn grootvader in Pen en Inkt techniek wat niet zijn sterkste kant was. John kon dat niet langer aanzien en heeft het van zijn vader overgenomen.

De grootvader van John, moeders kant, was een man met vele talenten en hobby’s. Hij heeft John leren ‘zien’ en ‘voelen’ in het tekenen. Ook van hem kreeg John vele aanwijzingen. Zijn aanwijzingen waren voornamelijk om steeds te blijven  kijken naar je tekening, de fouten te zien en de volgende keer daarmee rekening te houden.
 
Leren tekenen Bang voor kritiek
Het potlood! Dat stukje hout met wat zwarte substantie in het midden waarmee je lijntjes kunt zetten op het witte papier. Een potlood waar we later uitvoerig op terugkomen en we zullen zien dat het een instrument is waar we echt van alles mee kunnen doen. Waarom ik denk dat iedereen kan tekenen is, omdat je welk kind dan ook een potlood in de hand kunt geven en hij of zij een tekening laat maken. Kleuters, hoe jong dan ook, schromen er niet voor om hun levenswerk op dat witte vlak te zetten. Hun meesterwerk, de tekening van hun leven. Maar wat gebeurt er? Na een tijd beginnen kinderen bang te worden voor kritiek, bang dat een ander zal zeggen dat het niet mooi is maar ook bang dat er aanwijzingen gegeven wordt hoe het anders kan. Er wordt een angst op hen gelegd en die wordt erger naarmate ze ouder worden.

In dit gratis boek worden veel onderwerpen behandeld:

  • Het leren tekenen vanaf foto’s
  • Compositie
  • Objecten om te schetsen
  • Perspectief
  • Mensen tekenen
  • De mogelijkheden in pen en inkt
  • En nog veel meer ...

Downloadpagina van het boek ( ePub - PDF ) : Leren tekenen met gevoel - John Baselmans
    
Een bezoekje waard! : De site van John Baselmans

 

Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.