« Gratis boek: Leren te… | Blog | Materialen »

Dick Rink - illustrator

Dick RinkDick Rink is een schilder en illustrator uit Goeree-Overflakkee. Hij heeft een voorkeur voor het illustreren van kinderboeken.

Binnen een project waarbij hij schrijvers uitdaagt om bij een aantal vaste illustraties een kinderboek verhaal te schrijven zijn inmiddels 2 gratis e-boeken ontstaan.  De boeken heten "Stan" en "Wally weet niet wat hij is".

 
StanStel jezelf even voor

Mijn naam is Dick Rink.‭ ‬In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te schilderen‭ ‬en te‭ ‬illustreren.‭ ‬Schilderen met olieverf of acrylverf doe ik al iets langer,‭ ‬illustreren‭ ‬is iets van de laatste paar jaren.‭

Hoe en wanneer ben je begonnen met tekenen‭?

Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik al aan het tekenen.‭ ‬Op school stonden mijn agenda‭´‬s vol met schetjes zodat er eigenlijk geen plaats was voor‭ ‬huiswerk.‭ ‬In die tijd heb ik veel met oost indische inkt gewerkt.‭ ‬Met een kraspennetje tekende ik voornamelijk vogels.‭ ‬Schilderen met olieverf deed ik ook,‭ ‬maar op latere leeftijd heb ik daar pas echt‭ ‬wat mee gedaan.‭ ‬Een bepaalde periode‭ ‬in mijn leven‭ ‬heeft de creativiteit op een laag pitje gestaan,‭ ‬maar sinds een jaar of‭ ‬8‭ ‬(ik ben nu‭ ‬44‭) ‬heb ik het tekenen en schilderen weer helemaal herontdekt.‭

Animals

Wat is er zo leuk aan het illustreren van kinderboeken‭?

Eigenlijk is‭ ‬het nog een beetje te vroeg om daar iets over te zeggen.‭ ‬Daar heb ik‭ ‬namelijk‭ ‬nog niet‭ (‬veel‭) ‬ervaring mee.‭ ‬Met Judie McEwen,‭ ‬een‭ ‬Amerikaanse schrijfster,‭ ‬heb ik‭ ‬“om het maar eens uit te proberen‭”‬ een‭ ‬gratis‭ ‬e-book‭ ‬voor kinderen‭ ‬gemaakt.‭ ‬Aan de hand van een aantal illustraties‭ ‬heeft‭ ‬Judie heeft‭ ‬het‭ ‬verhaal‭ ‬“The Lost Egg‭”‬ geschreven.‭ ‬Het‭ ‬is leuk om te‭ ‬zien dat het boek ontzettend vaak gedownload is en dat de reacties die je krijgt zo positief zijn.‭ ‬Daarnaast ben ik nu druk bezig met kinderboekprojectje waarbij‭ ‬(amateur)schrijvers uitgedaagd worden een verhaal te schrijven aan de hand van een aantal illustraties.‭ ‬Deze illustraties zijn door de schrijvers‭ ‬zelf samen te stellen door‭ ‬verschillende‭ ‬achtergronden te combineren met‭ ‬allerlei karakters.‭

Waar moet een goede illustratie aan voldoen‭?

Dat is een lastige vraag.‭ ‬Als‭ ‬het‭ ‬bijvoorbeeld om‭ ‬een illustratie van een kinderboek gaat,‭ ‬moet deze‭ ‬passen bij het verhaal en de leeftijdscategorie waarvoor het‭ ‬geschreven is.‭ ‬Voor hele kleine kinderen werken frisse kleuren.‭ ‬Voor oudere kinderen moet de illustratie weer niet te kinderachtig zijn.‭ ‬Verder moet een illustratie nieuwsgierigheid op wekken.‭ ‬Waar gaat het verhaal heen‭?

SchetsenWaarom het kinderboek-project‭ ?

Omdat het projectje met Judie McEwen‭ ‬zo‭ ‬goed was bevallen,‭ ‬leek het me‭ ‬leuk‭ ‬om‭ ‬eens iets met nederlandse‭ (‬amateur)schrijvers te doen.‭ ‬De grootste kans om mensen te prikkelen samen een verhaal te maken,‭ ‬ging naar mijn idee alleen werken als er al iets tastbaars was,‭ ‬namelijk de illustraties.‭ ‬Juist doordat de schrijvers zelf‭ ‬de illustraties konden‭ ‬samenstellen door te‭ ‬“knippen en plakken‭”‬,‭ ‬zou dit wellicht kunnen werken.‭ ‬En inderdaad,‭ ‬momenteel zijn er al‭ ‬2‭ ‬gratis e-books van mijn website te downloaden.‭ ‬Een‭ ‬3e is zo goed als klaar.‭ ‬Het is ontzettend gaaf om te zien dat alle‭ ‬3‭ ‬de schrijfsters ieder een eigen verhaal hebben gemaakt bij de set illustraties.‭

Waar haal jij je inspiratie vandaan‭?

Dat kan van alles zijn.‭ ‬Met schilderen/tekenen word ik voornamelijk geïnspireerd door de natuur.‭ ‬Als ik‭ ‬daar ben,‭ ‬bijvoorbeeld als we met het gezin aan het wandelen zijn of op vakantie,‭ ‬heb ik altijd een schetsboekje bij me,‭ ‬waarin ik‭ ‬met zwarte pennetjes en aquarelverf kleine tekeningen maak.‭ ‬Zo ontstaat als het ware getekende dagboekjes.‭

Met illustraties vind ik het heel leuk om te kijken hoe anderen het doen.‭ ‬Een illustrator die mij‭ ‬qua stijl‭ ‬enorm inspireert is Maurice Sendak.‭ ‬Een amerikaanse illustrator die‭ ‬met name‭ ‬bekend is‭ ‬van het boek‭ ‬“Where the Wild Things Are‭”‬.

Monsters

Wat zou je andere beginnende kunstenaars als tip willen meegeven‭?

Oefenen,‭ ‬oefenen,‭ ‬oefenen,‭ ‬oefenen.‭ ‬Door heel veel te tekenen en te kijken hoe andere illustratoren,‭ ‬schilders etc. het doen‭ ‬leer je‭ ‬het meest.‭ ‬Kijk daarbij welke stijl het meest bij je past en probeer te achterhalen welke technieken‭ ‬anderen gebruiken.‭ ‬Er zijn‭ ‬bijvoorbeeld‭ ‬op‭ ‬Youtube heel veel instructiefilmpjes te vinden waarin‭ ‬allerlei technieken duidelijk uitgelegd‭ ‬worden.‭ ‬Als je het gewoon leuk vind om te tekenen en schilderen is het‭ ‬ook‭ ‬zeker‭ ‬aan te bevelen‭ ‬om eens een cursus te volgen bij‭ ‬lokale‭ ‬een kunstenaar.‭ ‬En natuurlijk heel veel oefenen,‭ ‬of had ik dat al gezegd...

  
Links :

Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.