« Dick Rink - illustrat… | Blog | Tais Teng: Hoe teken … »

Materialen

PotlodenHet meest gebruikte materiaal om te tekenen is tegenwoordig natuurlijk het potlood. Potloden heb je in vele merken, soorten, kleuren en hardheden. De hardheid van potloden word uitgedrukt in een combinatie van cijfers en/of letters. 9H tot H - F - HB - B tot 9B, waarbij 9H zeer hard is en  9B zeer zacht.

 
De punt van een potlood kun je vorm geven door het gebruik van een puntenslijper, mes, of schuurblok. De vorm en hardheid van de potlood bepalen de dikte en vorm van de getekende lijnen.
 
Met de hand slijpen verdient de voorkeur omdat je dan de vorm van de punt zelf kunt bepalen.
 
Een ander soort potlood die je kunt gebruiken zijn de vulpotloden. Deze hebben navulbare stiften van 0,3 tot 2 mm, hiermee zijn heel nauwkeurig details aan te brengen.

Vogel conte Dan zijn er nog het conté en pastel potlood en het aquarelpotlood. Conté potloden zijn meestal zeer zacht en geven een krijt effect.
 
Goede pastelpotloden geven zuivere, zeer lichtechte kleuren.
 
Het aquarelpotlood is bedoeld om met water en penseel, aquareleffecten te krijgen.  Elk soort potlood vereist een andere techniek en benadering.

Houtskool
Houtskool tekeningVoor het tekenen met houtskool wordt meestal de bekende staafjes gebruikt. Maar er zijn ook houtskoolpotloden,deze hebben een strakke zwarte streep en zijn gemakkelijk mee te nemen.
 Tekenen met houtskool wordt vaak als zeer moeilijk ervaren omdat de houtskool snel vlekt en gummen meestal geen goede resultaten oplevert.
 Stiften
Ook met de vele soorten stiften die er tegenwoordig kunt zijn, kun je zeer leuke dingen tekenen. Stiften zijn er in verschillende puntdikten en honderden kleuren. Ze zijn geschikt voor onder andere schetsen, striptekenen, illustreren en ontwerpen. De kwaliteit van de stiften bepaald de houdbaarheid van je kunstwerk.

Pen en Inkt

Rotring penPen en inkt wordt al heel lang gebruikt voor het maken van tekeningen.
Er zijn verschillende soorten inkt en pennen verkrijgbaar.
 
Een pen met inktpatroon is de technische tekenpen.
PentekeningDe technische tekenpen is goed te gebruiken voor het maken van tekeningen waarbij er lijnen van een constante breedte moeten worden gebruikt. Technische tekenpennen zijn verkrijgbaar met verschillende lijndikten. De balpen is een zeer handige tekenpen en ook in vele soorten, maten en met verschillende kleuren inkt verkrijgbaar. Experimenteer met het soort papier en de pennen die je gaat gebruiken, dit voorkomt onnodige ergernissen. Het papier moet behoorlijk stevig zijn en het moet de inkt vrij snel kunnen opnemen.


Digitaal tekenen

De nieuwe digitale technieken geven tekenaars nieuwe mogelijkheden...

Wacom Tekentablet Je kunt een tekening scannen en daarna verder bewerken met de PC, maar ook direct digitaal tekenen met een tekentablet behoort tot de mogelijkheden.


Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.