« Paarden tekenen - han… | Blog | Ontwerp een boekenkaf… »

Hoe wordt een potlood gemaakt?

koh-i-noor-potlodenEen van de meest gebruikte materiaal om te tekenen is natuurlijk nog steeds het potlood. Potloden heb je in vele merken, soorten, kleuren en hardheden.

Een potlood bestaat uit een stift, gemaakt van een mengsel van grafiet en klei, met een houten omhulsel. Het hout moet zacht en sterk zijn en mogen er geen scheuren of nerven in zitten. Ook moet het hout licht zijn, want met een zwaar potlood is het natuurlijk moeilijker schrijven. Het hout dat hier het beste aan voldoet is cederhout.

KOH-I-NOOR

Potlood hardheid
koh-i-noor-benelux.comDe hardheid van potloden word uitgedrukt in een combinatie van cijfers en/of letters. 9H tot H - F - HB - B tot 9B, waarbij 9H zeer hard is en  9B zeer zacht. Een standaard kantoorpotlood is vaak HB, dit is een gulden middenweg tussen hard en zacht. Deze code is in 1889 bedacht door de Duitser Friedrich von Hardtmuth van de Koh-i-noor-fabriek.

Koh-i-Noor Hardtmuth is een Tsjechisch bedrijf gespecialiseerd in potloden, vulpotloden en kleurpotloden. Het bestaat inmiddels meer dan 220 jaar en maakt niet alleen eerste klas potloden, maar ook houtskool, rood krijt, (olie) pastels, kleurpotloden, krijt, olie-, water en temperaverf, Oost-Indische inkt, een hele range aan stationery, tekenmaterialen, gummen en dergelijke. 
   
Hoe worden potloden gemaakt?
Een uitgebreide beschrijving van hoe potloden worden gemaakt bij Koh-i-Noor kun je lezen in het onderstaande artikel ( PDF ) :
 

Potloodfabricage

 
Behalve het veel gebruikte grafietpotlood zijn er ook nog het het conté en pastel potlood en het aquarelpotlood. Conté potloden zijn meestal zeer zacht en geven een krijt effect. Goede pastelpotloden geven zuivere, zeer lichtechte kleuren en het aquarelpotlood is bedoeld om met water en penseel, aquareleffecten te krijgen.  Elk soort potlood vereist een andere techniek en benadering.

Voor nog meer informatie:

Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.