« Gratis ebook: Hoe kom… | Blog | 10 stappencursus Teke… »

John Baselmans

John BaselmansJohn Baselmans is een Nederlandse artiest, schrijver, beeldhouwer, grafisch ontwerper en illustrator. John is in Aalst, Nederland geboren en woont op Curaçao.  Zijn tekeningen zijn vaak een combinatie van pen en inkt, kleur potlood samen met zacht pastelkrijt. 

Hij is ook de maker van het tekenboek, "Leren tekenen met gevoel", die je gratis kunt downloaden. Het is een boek met voorbeelden, opdrachten, lessen en tips. Het is een boek dat inspireert. John: " Wij hebben allemaal de gave om te tekenen of welke tak van de kunst maar ook uit te oefenen. "

 
Stel jezelf even voor

var12Mijn naam is John‭ ‬H‭ ‬Baselmans en‭ ‬ben geboren‭ ‬1954‭ ‬in het dorpje Aalst/Waalre onder Eindhoven in‭ ‬Nederland.‭ ‬We woonden daar in een bos midden in de natuur.
Sinds‭ ‬1982‭ ‬ben ik‭ ‬woonachtend op‭ ‬Curaçao.‭ ‬Ook daar woon ik,‭ ‬samen met mijn vrouw,‭ ‬op een stuk land van ruim een‭ ‬hectare midden tussen de natuur.

Ik‭ ‬volgde‭ ‬voor enkele jaren de vrije kunstacademie‭ ‬onder heer Jan Kuhr en heb de opleiding reclametekenen gevolgd aan de toenmalige Grafische school te‭ ‬Eindhoven.
Na dat alles ben ik mijn eigen weg gegaan.‭ ‬Scholen heb ik nooit als een‭ ‬ontwikkeling gezien‭ ‬doch meer‭ ‬het tegenhouden van het ontplooien van een persoon.
‭ ‬
In mijn tekenen‭ ‬in de huidige vorm‭ ‬ben ik compleet autodidact.‭ ‬Deze vorm van tekenen is,‭ ‬zover mijn weten,‭ ‬nog nooit‭ ‬eerder‭ ‬gedaan.‭ ‬Het is een techniek waar ik het oude pentekenen combineer met diverse technieken,‭ ‬afhankelijk wat ik wil bereiken met de tekening.‭
Pentekenen is mijn passie en vind dat je daar alles in kunt leggen wat nodig is.
De combinaties‭ ‬met pen‭ ‬kunnen zijn:‭

  • Kleurpotlood
  • ‬Pastel
  • ‬Aquarel

of alle drie de mediums samen.
 
Hoe en wanneer ben je begonnen met tekenen‭?

NewWorldTekenen doe ik al vanaf de dag dat ik een potlood‭ ‬vast kon houden.‭ ‬In die wereld‭ ‬kan ik mijn verhaal kwijt en‭ ‬de zaken die ik weet en ken vastleggen.‭ ‬Pas op latere leeftijd‭ ‬(rond mijn‭ ‬50ste‭) ‬ben ik boeken gaan schrijven‭ ‬om zaken te beschrijven‭ ‬en ben momenteel met mijn‭ ‬59ste boek bezig.‭

‬Door de grafische opleiding leerde je zeer nauwkeurig te werken en ook op een nette manier.‭ ‬Iets wat mij erg aansprak want ik heb nooit begrepen waarom een‭ "‬kunstenaar‭" ‬tussen de rommel moet leven en werken.‭ ‬Dat heeft namelijk niets met‭ ‬inspiratie te maken.‭ ‬Mijn atelier is altijd clean en alles is op zijn plaats.‭ ‬Zo kan ik in een korte tijd veel doen en hoef ik niet te gaan zoeken als ik weer eens van mijn bewuste ingevingen heb.

Waarom zoveel gratis‭?

Leren tekenen met gevoelIn het begin heb ik tekeningen moeten verkopen omdat ik aan mijn materialen moest komen.‭ ‬In een‭ ‬15‭ ‬jarige periode‭ ‬op‭ ‬Curaçao‭ ‬heb ik‭ ‬3‭ ‬reclamebureaus‭ ‬(Curaçao‭ ‬-‭ ‬Nederland‭ ‬-‭ ‬USA‭) ‬gehad en zeer veel geld door mijn handen zien gaan.‭ ‬Ik was ongelukkig en was op het einde van mijn leven volgens mijn artsen.‭ ‬Mijn vrouw overleed‭ ‬ook nog eens in die tijd‭ ‬en besefte toen dat geld me niet gelukkig maakte.‭ ‬Ik sloot per direct mijn bureaus en gaf‭ ‬alle klanten over aan‭ ‬wat‭ ‬collega's.‭ ‬Dat‭ ‬weggeven‭ ‬gaf zo'n geweldig gevoel dat ik besloot om geld te laten voor wat het was.‭ ‬Op dat moment had ik geen werk,‭ ‬geen geld‭ (‬had niet gespaard‭) ‬en geen toekomst‭ (‬dacht ik‭)‬.‭ ‬De wereld veranderde‭ ‬compleet‭ ‬en sinds‭ ‬2004‭ ‬ben ik de gelukkigste man op aarde.‭ ‬Ik teken,‭ ‬beeldhouw,‭ ‬schrijf en doe waar ik zin in heb en leef van een mini‭ ‬weduwepensioen waar‭ ‬we van kunnen‭ ‬leven.‭

Ik wil door het weggeven van mijn boeken en tekeningen‭ ‬mensen laten‭ ‬zien dat geld niet het leven is.‭ ‬Leven is geheel wat anders wat ik‭ ‬dan ook‭ ‬in‭ ‬5‭ ‬boeken heb beschreven‭;‬ de cyclus van het energieniale leven.‭

Ondanks dat ik geen geld vraag en geld maak met mijn tekenen,‭ ‬leef ik als een‭ ‬koning.‭
Geld is een last geen lust.

Creativiteit:‭ ‬aangeboren of aan te leren‭?

Aangeboren.
Ja elk mens is creatief maar helaas mensen laten het zeer snel vallen.‭ ‬ELK kind net na‭ ‬zijn geboorte is al creatief bezig en dat hoeft niet in tekenen te zijn maar elk kind‭ ‬creëert en elk kind bouwt,‭ ‬speelt en ontdekt en dat is wat onze scholen en ons systeem geheel‭ ‬proberen te onderdrukken bij de huidige jeugd.‭ ‬Men moet aan een bepaald patroon voldoen ook in het eventueel tekenen anders is men een mislukkeling.

De wereld en‭ ‬de jeugd van nu zijn zombies‭ ‬lopende met hun‭ ‬nieuwste technisch speeltje.‭ ‬Niets meer‭ ‬creërend en zeker zonder gevoel,‭ ‬ze zijn een robot‭ ‬starend naar een schermpje.‭ ‬De connectie met de buitenwereld‭ ‬zijn ze verloren en zo ook hun gevoel om nog enig teken van buiten af op te vangen.‭ ‬Geen natuur,‭ ‬geen contacten,‭ ‬een eigen matrix zonder enig vermogen om nog te‭ ‬creëren.

Waarom is het tekenen van ogen bij het portrettekenen toch zo moeilijk‭?

ogen tekenenDe ogen zijn de ziel van‭ ‬welk wezen op deze aarde.
Een hond kan niet hebben‭ ‬als je in‭ ‬zijn ogen kijkt.‭ ‬Waarom‭? ‬Omdat je dan het diepste van het diepste ziet van dat wezen.‭ ‬De hond is bang om de ellende te zien in onze ziel en draait weg.‭ ‬Een leeuw daarentegen zal je aan blijven kijken en met oogcontact is deze te overwinnen.‭ ‬Dat zien we‭ ‬overigens‭ ‬bij meer wezens.‭ ‬Ook bij diverse dominerende mensen.‭ ‬Bijvoorbeeld in Nederland moet men een mens in de ogen aankijken‭ (‬domineren‭)‬.‭ ‬Hier in‭ ‬Zuid Amerika kijkt men‭ ‬elkaar‭ ‬niet‭ ‬in de ogen als een respect,‭ ‬een nederigheid.

Ogen zijn de ziel en is waar ik altijd‭ ‬in elke tekening‭ ‬mee start.‭ ‬Zijn de ogen niet goed verscheur ik de tekening en start met een compleet nieuw vel papier.‭ ‬Uit de ogen haal je het gehele leven van een wezen.‭ ‬De ziel,‭ ‬de core van het leven.

Ben je,‭ ‬doordat je veel bezig bent met kunst,‭ ‬ook anders naar de wereld gaan kijken‭?

Zoals ik al schreef,‭ ‬de‭ ‬kunstwereld is een andere wereld een andere‭ ‬dimensie.‭ ‬Het is een dimensie‭ ‬waar je aan het spelen bent met je gevoelens en de‭ ‬energieën die je tegenkomt.‭ ‬Het is je diepste‭ ‬ik.

Als ik een slechte dag heb of weer eens in een moeilijke situatie zit,‭ ‬kruip ik achter mijn tekentafel en ben‭ ‬niet meer op deze aarde.‭ ‬Ik ben dan in een andere wereld een andere dimensie.‭ ‬Al zakt het huis om me heen‭ ‬in‭ ‬elkaar,‭ ‬ik weet en zie het niet.

Deze pure wereld is een wereld die mij alle krachten geeft en laat zien dat een mens alles kan wat hij/zij maar wil doen.‭ ‬Er zijn geen beperkingen‭ ‬.‭ ‬Er‭ ‬zijn geen zaken die je niet kunt doen.‭ ‬Alle beperkingen‭ ‬om je heen‭ ‬zijn‭ ‬je geleerd‭ ‬door scholen in dit systeem.‭ ‬Elk kind‭ ‬geboren kan alles en dan komt de afbraak met de woorden:‭ "‬Ik kan dat niet.‭ ‬Ik mag dat niet‭"
 

Aboriginal
Kid
Peop2
    John Baselmans

  
Waar haal jij je inspiratie vandaan‭?

Mijn‭ ‬inspiratie haal ik uit alles om me heen.‭ ‬Maar hoofdzakelijk schieten me‭ ‬zaken binnen en dan ga ik op zoek naar materiaal.‭ ‬De‭ ‬ideeën komen veel‭ ‬'s‭ ‬nachts als ik rustiger ben.‭ ‬Maar het kan ook zijn als ik in een winkel sta‭ ‬mij iets daar op valt.‭ ‬Het zijn de‭ "‬tekenen‭" ‬waar ik mee werk.

Wat zou je andere beginnende kunstenaars als tip willen meegeven‭?

Leven naar je gevoel is zeer belangrijk.‭ ‬Zie‭ ‬en voel‭ ‬de seintjes die je krijgt en doe er iets mee.‭ ‬Je wordt gestuurd,‭ ‬de weg‭ ‬word‭ ‬je‭ ‬gewezen.‭ ‬Helaas luisteren we niet en/of zijn onze ontvangst antennes gebroken.‭

‬Laat het‭ "‬Ik kan het niet‭" ‬vallen.‭ ‬Vertrouw in‭ ‬je zelf en‭ ‬wat je kunt.‭ ‬En laat je niet leiden door dat andere die het zogenaamd beter kunnen.‭ ‬Jouw gevoel is anders‭ ‬dan die van mij en zo kunnen we nooit dezelfde tekeningen‭ "‬kunst‭" ‬maken.‭ ‬Kopieer niet andermans gevoel maar zet neer of maak wat in jou op komt.‭

Iedereen kan het,‭ ‬ook jij‭!

 

 

Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.