Basisbeginselen - Compositie

Compositie zegt iets over de manier waarop je een tekening kunt opbouwen. De compositie wordt bepaald door bepaalde elementen of onderdelen tot een geheel samen te voegen.

Voor een geslaagde tekening is het van belang om een goede compositie te hebben. De compositie bepaald voor een groot gedeelte de sfeer. Een symmetrische tekening geeft meestal rust en evenwicht en een asymmetrische meestal meer spanning en variatie.

Compositie-tekenen
Zelfs met tekeningetjes van een paar lijnen kun je kun je al laten zien hoe groot het verschil kan zijn. De linker tekening straalt rust uit, de rechter straalt meer spanning en diepte uit.

    Spanning-rust

De plaats van de tekening op het blad is belangrijk. Vooral de ruimte naar de randen en de grootte van de tekening is bepalend.

Tekening-compositieCompositie


Soms kan het handig zijn om eerst een ruwe kleine schets te maken, zo kun je snel zien of een bepaalde compositie wel werkt.

Als je de tekening kleur wilt geven dan kan een kleine ingekleurde schets een indruk geven over de kleurvlakken in de uiteindelijke tekening .

Vuurtoren
Regel van derden
Een veel voorkomende manier van een composite maken wordt in de compositieleer de regel van derden genoemd. Volgens deze regel moet je het papier denkbeeldig horizontaal en verticaal in drieën opdelen. De voorwerpen die je wilt tekenen moet je dan op een van de vier kruispunten tekenen.

Meestal werkt deze regel behoorlijk goed maar soms is het spannender om een ongebruikelijke compositie te maken...

Tekenen-raster
Beeldzoeker
Om de keuze van wat je wilt weergeven iets te vereenvoudigen kun je gebruik maken van een beeldzoeker. Een beeldzoeker is een klein raampje waardoor je kijkt om je onderwerp te kunnen kiezen. Als je het raampje dicht bij je oog houdt en dan met één oog door het raampje kijkt dan krijg je een overzicht van het onderwerp dat je zou kunnen tekenen. Je kunt een beeldzoeker kant en klaar kopen maar je kunt ook gebruik maken oplossingen die niets kosten.
Beeldzoeker           Beeldzoeker
Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn:
1: Door gebruik te maken van je handen.
2: Door een vierkant gat in een stevig stuk karton te snijden.

Waar je wel een beetje op moet letten is dat het gat van de beeldzoeker ongeveer overeenkomt met de verhoudingen van het papier dat je wilt gebruiken


Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.