Basisbeginselen - Kleur

KleurencirkelEen handig hulpmiddel bij het gebruik van kleuren is de kleurencirkel. In de driehoek de drie primaire kleuren : rood, geel, blauw.
In de cirkel de drie secondaire kleuren : oranje, groen, paars.
Primaire kleuren kun je niet maken door andere kleuren met elkaar te mengen.
 

Primaire en secundaire kleuren
Door twee primaire kleuren met elkaar te mengen ontstaan secundaire kleuren. Worden de 3 primaire kleuren met elkaar vermengd dan ontstaat er een tertiaire kleur : bruin-grijsblauwachtig. De kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan zijn de complementaire kleuren. Deze kleuren versterken elkaar en geven een groot contrast b.v groen tegenover rood. Denk maar aan een enkele rode roos in een groen grasveld...
Gelijksoortige kleuren geven een gevoel van harmonie , tegengestelde kleuren zorgen voor contrast.
 
Kleuren mengen potlood Koele kleuren
Vaak worden kleuren omschreven als warme of koude kleuren. In het algemeen geldt dat als een toon meer rood of geel bevat het om een warmere kleur gaat. Heeft de toon een aandeel blauw of lila dan is het een koelere kleur. Blauw is de koelste kleur, maar de groene en violette kleuren worden ook als koel beschouwd.
 
Warme kleuren
Door gebruik te maken van de eigenschappen van warme en koude kleuren kun je ook een gevoel van diepte opwekken.Voorwerpen in de verte hebben dan vaak een koudere kleur.
Warme kleuren geven vaak een gevoel van warmte en geborgenheid. Als de toon gele , rode, oranje en aardkleuren bevat dan is het meestal een warmere kleur.
 
Tertiaire kleuren
Bruin en grijs worden tertiaire kleuren genoemd. Tertiaire kleuren kunnen koel of warm zijn dit is afhankelijk van de het aandeel rood, geel of blauw.


Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.