Landschap - Bomen

Schets boomAls je een landschap wilt tekenen moet je proberen zoveel mogelijk van het landschap in je op te nemen. Daarna moet je beslissen wat je wilt weergeven, vaak is de kunst van het weglaten een kunst opzich.

Kleur en contrast
Bij het landschap tekenen zijn de gebruikte kleuren en de contrast verhoudingen sfeerbepalend. Landschap-schetsMaak voor je begint schetjes met de compositie en kleur zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
 
Als je bomen gaat toevoegen aan het landschap dan is het handig om iets over de bomen te weten. De hoeveel die je over de boom te weten moet zien te komen hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheid details die je wilt toevoegen. Elke boom heeft een eigen karakteristieke vorm. Vaak kun je aan de vorm al zien of het een loofboom of een naaldboom is. En de nerven van de schors lopen meestal met de groeirichting mee. Ieder soort boom heeft ook zijn eigen soort blad.
Vormen bomen
De grondvorm van de stam en de takken is een cilinder. De takken worden van beneden naar boven steeds dunner. Waar je ook een beetje op moet letten bij het tekenen van takken, is het feit dat takken zich zelden op hetzelfde punt meerdere keren splitsen.

Takken

Een boom teken je het eenvoudigst door basisvormen te gebruiken, goed op de structuur te letten en dan beginnen met te vereenvoudigen.
Takken

Probeer niet elke tak en blaadje afzonderlijk te tekenen!  Kijk goed waar het licht vandaan komt en waar de schaduw zich bevind. Want licht en schaduw brengen een tekening tot leven.


Stap voor stap :

Boom-1 Boom-2 Boom-3
1     2     3      

 
Nog meer leuke voorbeelden:

  Boom-brug Vissen Boom
  public-domain.zorger.com

    .
 


Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.