Basisbeginselen - Leren zien

Beter leren tekenen is vaak een kwestie van beter leren zien. De kunst is het om anders te leren kijken en dan meer te zien.

Als je niet goed kijkt, zie je natuurlijk niet alles, en dan teken je meestal slechts algemeenheden. Hierdoor gaan tekeningen vaak oppervlakkig lijken. Maar als je anders naar een onderwerp leert kijken, dan ga je andere dingen zien, en als je andere dingen ziet, kun je ook andere dingen tekenen.

 
Rechter- en linkerkant

Kinderen tekenen op jonge leeftijd vaak gewoon wat ze zien, maar naarmate ze ouder worden krijgt de linkerkant van hun brein steeds meer invloed. De linkerkant van de hersenen is meer voor symbolen, namen en logica. Ze worden daarom dan ook vaak minder creatief en minder spontaan.

Voor de creativiteit is het beter om meer te leren zien met de rechterkant van je hersenen. Deze bevat creativiteit en fantasie. Dit kun je bereiken door deze kant meer te stimuleren, met hiervoor speciaal ontwikkelde oefeningen. Op den duur zul je meer interessante details zien in de objecten om je heen.

 
Oefeningen

Hier zijn enkele simpele oefeningen om de rechterkant te oefenen.

1: Teken alleen de omtrek in negatief.

Tekenen sneeuwpop                Sneeuwpop tekening
 
2: Teken het voorwerp ondersteboven.
 - Teken b.v een stoel ondersteboven en draai daarna je papier om ...
   
Stoel tekenen                       Stoel
 
 3: Denk een object door de helft en teken de rechterkant ook links.
 
  

Kijken


Je kunt op verschillende manieren naar objecten kijken. Als je een voorwerp met één oog dicht dicht bekijkt dan zie je het voorwerp zonder diepte. Door je ogen iets dicht te knijpen en dan langs je wimpers te kijken, zie je de vormen wat vager en dat maakt de licht donker verschillen sterker.
 
Dat je ogen je kunnen bedriegen bewijst het onderstaande plaatje.
Gezichtsbedrog
De meeste mensen zien een vierkant dat er niet is...
 

Gezichtsbedrog


Nog meer gezichtsbedrog:
 Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.