Mensen - Portrettekenen

PortretAls je goed naar gezichten kijkt dan zie je bepaalde grondvormen steeds weer terugkomen. Daarom kun je een tekening van een gezicht meestal het beste heel geleidelijk en vanuit eenvoudige grondvormen proberen op te bouwen.

Voor het tekenen van een gezicht bestaan een paar regels voor de ideale verhoudingen.

1: De basisvorm van een hoofd is eivormigen en van voren lijkt een gezicht op een ovaal.
2: Het gezicht op te delen in drie ongeveer gelijke delen :
     a : Bovenste deel met het voorhoofd.
     b : Middendeel met met ogen en neus.
     c : Onderste deel met de mond.
3: Het gezicht is ongeveer symmetrisch langs een verticale lijn in het midden.
4: Niemand voldoet precies aan deze regels.

Portret tekenen Portret tekenen

  
Verhoudingen

Bij portrettekenen zijn verhoudingen ontzettend belangrijk. Omdat de meeste mensen van nature de gave hebben om goed patronen te kunnen herkennen is het tekenen van een realistisch portret vaak geen eenvoudige opgave.

Soms kunnen zelfs zeer kleine foutjes in de verhoudingen ervoor zorgen dat het portret niet overeenkomt met de werkelijkheid.  Zorg eerst dat de vorm van het hoofd goed is, plaats daarna wat hulplijnen om de verhoudingen kloppend te krijgen. Vaak is het handig om de oren en ogen als referentiepunten te gebruiken.

Persoonlijkheid en karakter
Bestudeer de persoonlijkheid en de karakteristieke kenmerken. Hoe meer je van de unieke persoonlijkheid en karakter van het gezicht in je tekening weet te vangen, hoe sneller men de persoon zal kunnen herkennen en het portret zal tot leven komen. Het gezicht is een expressief lichaamsdeel en daarom is het tekenen ervan vaak een geweldige uitdaging.

anouk Rob de Nijs
  Door : Hellen Douze - De Portretsite

 
Eivormig

PotloodtekeningAls je een gezicht wilt tekenen die je maar gedeeltelijk ziet dan begin je met het tekenen van een eivormig hoofd. Teken daarna een paar dunne hulplijntjes voor de plaats van de ogen neus en mond. Als de verhoudingen kloppen dan kun je de beginnen met het uitwerken van de details.

Aan de gezichtsuitdrukking van iemand kun je vaak al zien hoe die persoon zich voelt. De persoon die je wilt tekenen kan bijvoorbeeld boos, verdrietig of juist blij zijn. Ook de ogen zijn hierbij van zeer groot belang, ogen kunnen heel veel zeggen.

conflict

Door: Peter Van Der Sluis

zinloos geweld

Portret tot leven brengen
Let dus goed op de uitdrukking op het gezicht, want hiermee kun je dus gevoelens en stemmingen uitbeelden. Soms kun je een portret echt tot brengen door de woede, de frustraties of het verdriet van een persoon over te brengen op het papier.

Oefen veel. Teken portretten van verschillende leeftijden, afkomst en ras. Gebruik als voorbeeld foto's en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Als je natekent vanaf foto bedenk dan wel dat op foto's vaak veel details verloren gaan. Hoe duidelijker de foto, hoe mooier de tekening vaak wordt!  

Portret Paul Newman
Door : Stephen Clark Door : Hans van Halteren 

  
Video : Hoe teken je een gezicht?

 
 


Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.