Stilleven - Voorwerpen

Bijna elk voorwerp kan om te beginnen worden getekend als een basisvorm.

Gebruik dunne hulplijnen die je later weer gemakkelijk kan verwijderen. Nadat je hebt gecontroleerd of de vormen de juiste proporties hebben kunnen de voorwerpen verder worden uitgewerkt. Nadat de voorwerpen zijn getekend kunnen de hulplijnen worden verwijderd. Als laatste stap kan nu toon en schaduw worden aangebracht

Stilleven

Balans
Probeer bij het maken van stillevens een balans te vinden tussen eenheid en verscheidenheid. Om te beginnen kun je proberen voorwerpen te vinden die b.v. ronde vormen hebben en " van nature" goed bij elkaar passen en als beeld een leuk geheel vormen.

Flessenkan       Potten en fles    Door: Hans van Halteren

Thema
Het is heel belangrijk dat wat je wilt tekenen je ook met plezier tekent. Daarom mag je dus ook best van de standaard vormen afwijken en ongebruikelijke voorwerpen tekenen. Maar wat je ook doet, het thema van de tekening moet duidelijk zichtbaar blijven en de (kleur)balans tussen de voorwerpen moet kloppen.

Stilleven

Verhouding
Ook de verhouding van de voorwerpen onderling en de verhouding ten opzichte van de achtergrond is van belang. De tekening moet in balans zijn wat betreft de "zwaarte" van de voorwerpen.
Bij tekening "A " geeft de grote fles een balans met de kleinere voorwerpen rechts in de tekening.
Bij tekening "B" geeft de achtergrond bij de fles(1) een evenwicht voor de vaas(2).
 Hobbytekenen.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het cookiebeleid.